VIDEO | Cât de eficiente sunt dronele rusești Orlan-10 și ce conțin acestea. Militarii ucraineni au dezvăluit totul

VIDEO | Cât de eficiente sunt dronele rusești Orlan-10 și ce conțin acestea. Militarii ucraineni au dezvăluit totul
FOTO: Captură Video
Publicat: 11/04/2022, 17:31
Actualizat: 11/04/2022, 17:33

Într-un clip video care s-a viralizat pe internet, un soldat din armata ucraineană prezintă „disecţia” celei „mai moderne” tehnologii ruseşti: o dronă de recunoaştere Orlan-10 cu care Rusia s-a mândrit inclusiv în videoclipurile sale de propagandă. Aceasta s-ar fi prăbuşit pe teritoriul ucrainean.

Blocul optic al aparatului de zbor respectiv arată precum o cameră foto comercială, cu comutatorul de pornire/oprire lipit în loc şi prinsă cu scai.

„Ne-am gândit chiar să trimitem această tehnologie «cosmică» partenerilor noştri occidentali. Le-am trimis câteva poze şi ne-au zis «asta nu are cum să fie modern, descurcaţi-vă voi»”, a spus militarul ucrainean despre drona care s-ar fi prăbuşit pe teritoriul ucrainean, potrivit hotnews.ro.

Potrivit imaginilor prezentate, drona ar folosi o cameră foto Canon prinsă cu scai, cu comutatorul pornire/oprire lipit în loc astfel încât să nu se închidă camera. Dispozitivul foto este ataşat unui circuit de care sunt prinse celelalte lentile, unul fiind un senzor termic.

„Scrie «made in Russia» dar vedem că e doar o cameră foto Canon. E prinsă cu scai”, spune soldatul.

Apoi, militarul ucrainean trece la cea mai importantă componentă „fără de care nicio armă modernă rusească nu poate funcţiona: sticla”.

Pe imagini se vede cum pe partea superioară a dronei apare un gât de sticlă de plastic cu un capac prins cu un lănţişor metalic pentru a nu se pierde.

„E pe bune, nu e fake. Aici scrie «combustibil», aici scrie «aprindere» şi puteţi vedea dopul sticlei, probabil o sticlă de apă minerală. După cum vedeţi, Rusia nu e Rusia fără o sticlă”, mai spune soldatul  ucrainean.

Cu toate acestea, militarul ucrainean subliniază totuşi că dronele Orlan-10 folosite de Rusia sunt chiar eficiente şi reprezintă o ameninţare pentru armata Ucrainei.

„Să nu minimizăm eficienţa acestor drone. Inamicul are multe astfel de drone. Băieţii noştri trebuie să fie alerţi mereu pentru că una ca aceasta poate fi mereu deasupra. Inamicul e foarte eficient să ne urmărească mişcările cu astfel de drone”, spune militarul care aminteşte că drona are o rază de operare de circa 100 de kilometri.

Orlan-10, model intrat din 2022 în dotarea armatei ruse

Ministerul rus al Apărării a făcut un film de prezentare pentru drona multifuncţională Orlan-10, folosită în „operaţiunea militară specială” din Ucraina în special pentru culegerea de informaţii, potrivit sursei citate.

„Echipajele înregistrează constant şi retransmit poziţiile forţelor armate ucrainene. Inamicul se ascunde în zone civile, folosindu-le drept «scuturi umane», poziţii de luptă în zone rezidenţiale. Dronele nu fac doar recunoaştere. Operatorii le folosesc şi să controleze coridoarele pe unde forţele ruseşti scot refugiaţii din zonă şi în lungul drumurilor pe unde trec convoaiele umanitare. Dronele Orlan lucrează non-stop, la fel şi operatorii lor”, susţine ministerul rus al Apărării.

Sistemul de drone Orlan-10 este un tip de aeronavă fără pilot dezvoltat de Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg pentru Forţele Armate Ruse.

Dronele sunt folosite de obicei în grupuri de două-trei pentru misiuni de supraveghere la altitudini de 1.000-1.500 de metri. Pot atinge viteze de până la 150 km/h, au o rază operaţională de circa 140 de km dar poate zbura şi până la 600 de km. Ele pot atinge altitudini de 5.000 de metri şi au o autonomie de circa 16 ore.

Dronele au o greutate de circa 15 kg, sunt lansate printr-o catapultă şi aterizează printr-un sistem cu paraşută care se declanşează automat.

Aproximativ 1.000 de astfel de drone ar fi fost construite în diverse configuraţii încă din 2010, iar ele au fost folosite şi în Siria, Libya şi Nagorno-Karabakh.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Se plătesc 10.000 DE LEI în fiecare lună. Banii care pot intra direct PE CARD
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
O formă rară de materie cuantică a fost creată, în premieră, cu ajutorul moleculelor
×